Natuuruitstap

Etang des Cresses, à proximité de la réserve naturelle Marie Mouchon.Verlaat het landgoed, ga iets minder dan 200 meter verder: aan de linkerkant is er de «réserve naturelle domaniale Marie Mouchon» een natuurreservaat van 22 hectare waar tussen beekjes, vijvers en heuvelachtige weiden, een oase van biodiversiteit floreert op de grens van de natuurregio’s van de Famenne en de Condroz.   Les folies du Domaine de Chevetogne

Rechts is er het Provinciaal Domein van Chevetogne met zijn tien thematische tuinen, subtiele variaties verspreid over een uitgestrekt park waar er activiteiten in overvloed zijn voor alle leeftijden en voorkeuren…

 

 

Wil je een ongewone wandeling in de natuur?

“Sentier d’Art en Condroz-Famenne” is een nieuw aantrekkelijk en uniek langeafstandswandelcircuit in Wallonië dat meer dan 141 km beslaat in de Vallei van de smaken (Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey, Somme-Leuze) onderbroken door 42 kunstwerken in de Nature.

Feeën, elfjes en kabouters …

Beschermd natuurgebied vindt u overal tijdens vele mooie wandelingen. Aarzel niet om de kaarten te lenen die beschikbaar zijn in de gite! Bois de ConjouxIn het prachtige bos van Custinne bijvoorbeeld, waar u achter een kronkel in het pad opeens la Tombe du Loup (Graf van de Wolf) ontdekt. Het is precies op dit punt dat Leopold I de laatste wolf in België schoot. Er gaat een zekere magie uit van deze plek, zoals deze die op sommige ochtenden door de mistige dalen waart. Luister! Tussen de klanken opstijgend uit het struikgewas, zult u ze uiteindelijk horen: het klokjes-tingelen van een fee, de lach van een heks, de geanimeerde gesprekken van de kabouters … Droomt u? Nee, u bent in onze bossen!

In Conjoux trekt de oude lindeboom waarschijnlijk al meer dan 600 jaar de wacht op aan het kruispunt naar Custine. Eén van zijn soortgenoten staat dan weer voor de ingang van de kerk Saint-Etienne de Waha, één van de oudste in België, op een heuvel met uitzicht op Marche-en-Famenne. Een opmerkelijke kerk waar men een serie glasramen van Jean-Michel Folon kan bewonderen.

De Lessevallei omhoog…

… en u komt aan te Han. Tijdens het bezoek aan het natuurreservaat maakt u kennis met de dieren die nog steeds onze gebieden bewonen maar ook met deze die er ooit hebben geleefd: beren, wolven, oerossen… En natuurlijk zal u er ook de prachtige grotten bezoeken die door de Lesse uit de kalkstenen heuvel werden gesleten!

Niet ver daar vandaan, in het hart van de Famenne, mag u zeker het museum van het landelijke leven en de natuur in het prachtige kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, een juweel in een prachtige omgeving, niet missen.

Parc de FurfoozDaal de Lesse af en hou halt in Furfooz, voor nog een park met vele verrassingen. Het dal van de Lesse biedt er haar mooiste panorama’s, van de overblijfselen van het Romeinse kamp tot aan de top van de heuvel. Van daar bereikt u op geen tijd de klimsite van de aiguilles de Châleux, of een beetje verderop de Maas deze van Freyr. Op de klippen nestelen slechtvalken. Ze kijken neer op hun prooien op het kalkstenen grasland waar soms geiten of schapen grazen.

Van de ene rivier naar de andere

Rond Hotton en Durbuy zullen andere natuurlijke geheimen zich aan u openbaren. Riveo, het centrum voor rivierinterpretatie in Hotton, is een uitstekende manier om vertrouwd te raken met de omgeving van de Ourthe. In Durbuy bevat het natuurreservaat van de Enneilles, dat meer dan 50 hectare beslaat, niet minder dan 30 soorten libellen, vlinders in overvloed en zelfs drie bedreigde soorten wilde orchideeën.

De Ardennen zo nabij

En dan openen de Ardennen hun deuren voor u! Saint-Hubert ligt op 35 kilometer. Zijn uitgestrekte bossen, een model in het genre, zijn een paradijs voor wandelaars. Neem onderweg de tijd om het openluchtmuseum van Fourneau St. Michel te bezoeken, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Bouillon, Laroche, Libramont zijn niet veraf. In Redu, dorp van het boek, paart u het nuttige aan het aangename door te flaneren in één van de 24 boekhandels van het dorp … Een ander soort Ardennen treft u aan richting Gedinne, langs de laars van Givet en de Semois afdalend. Het zijn de Naamse Ardennen, het hoogste punt van de Hoge Maas (503 meter in het la Croix-Scaille). In de diepe bossen de bevers terug bezit genomen van rivieren. In de winter biedt het plateau prachtige langlaufen natuurlijk.